Какво трябва да знаете за кашмирените дрехи, как да се грижите за кашмира и още полезна информация.

Вижте нашия кратък наръчник на кашмирените дрехи.

Малко повече за материята кашмир

Кашмирената прежда се изработва е влакна, от подкосмието на кашмирската коза. Кашмирската коза се отглежда в Китай и Монголия, региони, в които температурните амплитуди са много големи. Днес, разбира се, кашмирската коза се отглежда и във ферми по цял свят заради така ценената кашмирска вълна. Въпреки това в световен мащаб годишно се произвеждат около 7000 тона кашмирска прежда, за разлика от над 130 млн. тона вълна (това също е обяснение за високата цена на дрехите от тази материя).

Защо кашмирените дрехи са толкова скъпи?

„Събирането“ на кашмирените влакна от подкосмието на кашмирските кози е бавен и нелек процес. След като се съберат влакната, те се разделят според дебелината, цвета и дължината си. След това влакната се боядисват и от тях се прави кашмирена прежа, която производителите на дрехи купуват.

Любопитно: За изработването на 1 кашмирен пуловер са нужни влакната от подкосмието на 3 до 5 кози

С какво кашмирът е по-добър от обикновената вълна?

Кашмирът има своите предимства пред вълната, затова и се предпочита от хората, които могат да си позволява да заплатят по-високата цена. Ето някои от плюсовете на кашмира:

Топлина – кашмирът предлага 3 пъти по-добра изолация от студа навън. Освен това качествената кашмирена прежда помага за поддържане на телесната температура. Така ще ви е топло, без обаче да ви става горещо.

Мекота – понеже диаметърът на кашмирените влакна е много малък, дрехите са нежни и меки на допир. В този ред на мисли трябва да споменем, че кашмирените дрехи не драскат кожата така, както обикновените вълнени дрехи.

Кашмирът е по-лека материя от вълната.Дори определена дреха да ви изглежда тънка, то тя със сигурност ще е топла.

По-траен – ако полагате правилните грижи, ще се уверите, че кашмирът е много издръжлива материя. За разлика от обикновените вълнени дрехи, кашмирените дрехи не губят формата си. Смята се, че ако се грижите добре за кашмирените дрехи, те могат да ви „служат“ вярно до 10 години.

Как да се грижим за кашмирените дрехи?

Любопитно за кашмира е, че той става все по-добър с времето, за разлика от вълната, която се износва (както и почти всички други материи).
Ако правилно се грижите за кашмирените дрехи, с времето те ще станат по-меки и пухкави на вид.
Най-добре е да перете кашмиренире дрехи на ръка и във вода, не по-топла от 30 градуса.
Използвайте специален препарат за кашмир
Някои хора перат кашмирените дрехи с бебешки шампоан, защото омекотява материята
Никога не използвайте белина или други препарати за борба с петна, защото често те са твърде агресивни
Не изстисквайте кашмирените дрехи. За да ги изсушите, просто попийте излишната вода с хавлия
Не простирайте кашмирените дрехи. Оставете ги върху равна повърхност да изсъхнат
Ако искате да изгладите кашмира, никога не го правете директно върху дрехата. Преди да изгладите, сложете кърпа или друг плат, който да предпази кашмира
Никога не дръжте кашмирените дрехи на закачалка. Винаги ди дръжте сгънати в гардероба

Как да носим кашмир?


Кашмирено палто

Кашмиреното палто е лукс, който малцина могат да си позволят. Това е перфектното палто за зимата, защото ви гарантира топлина дори в най-студените дни. В по-топлите пък няма да ви спарва. Комбинирайте кашмиреното палто с елегантна рокля и бизнес сет от риза и пола/ панталон.

Кашмирен пуловер

На това му казваме класика в жанра. Кашмиреният пуловер е най-популярната дреха от кашмир. Можете да съчетавате кашмиреният пуловер както с дънки за по-спортна визия, така и с нежна пола за спортно-елегантно излъчване.

Кашмирена туника/Кашмирена рокля-пуловер

Този вариант е малко по-труден за откриване, но също чудесен за зимните месеци. Комбинирайте с ботуши над коляното и обемни бижута за WOW ефект.

Източник: По материали от интернет

on 0

Коментари

Leave A Reply

Your email address will not be published.