ДОЛНОПРОБНА, СКЪПА, ПРОТИВОРЕЧИВА...!?!????

След приключването на модните седмици в четирите модни столици – ПАРИЖ, НЮ ЙОРК, ЛОНДОН и МИЛАНО – тенденциите за ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2020 са ясни и едни от тях са добрите стари животински принтове, или по-конкретно противоречивите ЛЕОПАРДОВИ щампи.

И макар някои да смятат този тренд за НИСКОКАЧЕСТВЕНО художествено средство, той има дълга, БОГАТА ИСТОРИЯ. А освен това има такива ЗНАМЕНИТОСТИ, които доказват, че той не е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ на евтиния кич. Доказват също една друга НЕПРИЯТНА ЗА МНОЗИНА ИСТИНА – че ЛЕОПАРДОВАТА ЩАМПА може да стои добре само на жени, които по принцип изглеждат добре.

На една фотография от 1950 година ПЕВИЦАТА И АКТРИСА ЪРТА КИТ е ОБЛЕЧЕНА ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕ в рокля с леопардов принт.

Изглежда СЕКСИ, УВЕРЕНА, а до нея кротко седи ЛЕОПАРД НА КАИШКА.

Снимката е КУЛТОВА и през 80-е именно тя ВДЪХНОВЯВА танцьорката Джо Уелдън да проучи ИСТОРИЯТА на леопардовия принт като МОДНА ТЕНДЕНЦИЯ и да го опише в КНИГА.

Нейните проучвания ДОКАЗВАТ, че леопардовите мотиви (изобщо мотивите със животни от Семейство Котки) са използвани в миналото, за да предадат ИДЕЯТА ЗА ВЛАСТТА, НЕЗАВИСИМОСТТА И УВЕРЕНОСТТА.

В книгата си авторката пише, че леопардите са почитани в миналото като БЕЗСТРАШНИ И СИЛНИ животни. Още през древността връзката между човека и тях е била силна и има стенописи, датиращи от 6000 години пр. Хр., на които се вижда как ЖЕНА ГАЛИ ЛЕОПАРД. Египетската БОГИНЯ НА МЪДРОСТТА, Сешат, често е изобразявана с ЛЕОПАРДОВА РОБА.

А китайската КРАЛИЦА МАЙКА на Запада е рисувана със зъби на тигър и ОПАШКА НА ЛЕОПАРД.

По-късно, през 18-ти и 19-ти век леопардовите кожи са смятани за индикатор на БОГАТСТВОТО и висок обществен СТАТУТ. С идването на ХХ век и масовото производство, ТЕНДЕНЦИЯТА СЕ РАЗРАСТВА ВСЕ ПОВЕЧЕ.

От тогава до днес, леопардовият принт е бил ПОСТАВЯН почти навсякъде в СКАЛАТА НА СТИЛА – наричан е НИСКОКАЧЕСТВЕН, ПОШЪЛ, ПРОВОКАТИВЕН, дори ОПАСЕН. Носен е от старлетки и съответно е смятан за „ЕВТИНО ОБЛЕКЛО“.

В популярната култура жените, облечени в леопардови мотиви, са виждани като ЗЛИ, ПОВЪРХНОСТНИ и РАЗПУСНАТИ.

Независимо от всичко, леопардовите принтове са били ВДЪХНОВЕНИЕ за едни от най-големите МОДЕЛИЕРИ в ИСТОРИЯТА. Смята се, че ПИОНЕРЪТ, който пръв използва леопардовия принт (не естествената кожа) на свой тоалет е КРИСТИЯН ДИОР.

После тази ТЕНДЕНЦИЯ е приета от ЗВЕЗДИ като ДЖОУЗЕФИН БЕЙКЪР, ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР, ДЖАКИ КЕНЕДИМЕРИЛИН МОНРО, ОДРИ ХЕПБЪРНСОФИЯ ЛОРЕНКРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ, РАКЕЛ УЕЛЧ, ДЖИНА ЛОЛОБРИДЖИДА, БРИДЖИТ БАРДО и други.

Зареждане...

Днес сред знаменитостите, които използват този мотив са АНА УНИТУР, БИОНСЕ, МИШЕЛ ОБАМА, МЕЛАНИЯ ТРЪМП, ИРИНА ШЕЙК, АДРИАНА ЛИМА, КЕЙТ МИДЪЛТЪН, КЛАУДИЯ ШИФЪР, СЕСТРИТЕ ХАДИД и Др.

А компании като „БАЛМЕЙН“✔️, „АРМАНИ“✔️ и „ЖИВАНШИ“✔️ периодично използват животинските принтове.

Според УЕЛДЪН леопардовият принт е приемал толкова РАЗЛИЧНИ СТАТУТИ именно защото ПРЕДРАЗПОЛАГА към МНОЖЕСТВО ИНТЕРПРЕТАЦИИ. Може да изглежда НЕУТРАЛНО, комбиниран с по-смели цветове, а може и САМОСТОЯТЕЛНО да ЗАПОЧВА И ЗАВЪРШВА ОБРАЗА.

Значение тук има и ВРЪЗКАТА НА ЧОВЕКА С ЖИВОТНИТЕ, и по-специално с КОТКИТЕ, чийто образ независимо дали допада на всички, е безспорно интересен.

Ще се повторим – леопардовият принт НЕ Е НИТО ПОШЪЛ, НИТО ЕВТИН.

ЗАВИСИ ОТ ЧОВЕКА, който го носи. Разгледайте галерията горе, защото ТЕЗИ ЖЕНИ ДОКАЗВАТ ТВЪРДЕНИЕТО НИ!!!

on